Prihrana pčela za zimnicu se obavlja najčešće u drugoj polovici avgusta i u prvoj polovici septembra ako vrijeme nije nenormalno ali uvijek postoji ono ali ... 

Ukoliko pčele nemaju određenih zaliha meda u košnici pa taman da je to i polovica maja mora im se dodati meda iz rezerve ili pogača ili čime stignete ih prihraniti jer ukoliko je mjesec maj a pčele su bez hrane zna se desiti da mnoga društva i stradaju od gladi što je pčelaru na sramotu.

Mi možemo reći da čekamo pašu da krene ali ako kiša pada danima pčele moraju nešto jesti isto kao i mi i zbog toga im se ne smije nikada oduzeti sva hrana ni pod kakvim izgovorom.

Prihrana (stimualtivna ili iz nužde)  pred uzimljavanje obično počinje negdje polovicom avgusta i traje do polovice septembra do kada bi se ti poslovi morali završiti. Prije toga može se početi ali poslije toga je pravo zlo ako to radimo, pčele se iznuruju tj iscrpljuju nepotrebnim radom i to one koje treba da odgajaju proljetno leglo jer su to već nove zimske pčele koje treba da prezime zimu.

Prihrana iz nužde se sprovodi kada je društvo bez zaliha od minimalno 15 kg meda i ona se završava u što kraćem roku sa količinama sirupa od 5 ili čak i više kilograma u dva - tri navrata da bi pčele stigle tu količinu što prije preraditi i poklopiti takav med da u zimu ne bi ušle sa otvorenim medom koji bi zasigurno prouzrokovao mnoge probleme pčelinjoj zajednici pa doveo i do uginuća i pored pune košnice nezatvorenog "meda"!

 

PRIHRANA IZ NUŽDE( DOPUNA ZIMSKIH ZALIHA)

Omjer šećera i meda treba da se kreće do maksimalno 1:1 za takvu prihranu jer mnogi pčelari praktičari a i pčelarski instituti savjetuju takve koncentracije obrazlažući zašto gušći sirup nije dobar i ja Vam prenosim svoja iskustva a Vi možete raditi kako hoćete i čime hoćete ali nećete dokle hoćete, jer pčele će Vam dati do znanja kada pogriješite i kada u proljeće iz košnica povadite mnogo uginulih pčela i iste morate da sahranite, eto, one nam nažalost na takav način saopšte kada smo nešto promašili, one naš nemar plate životom a mi novcem, njima je ipak gore, zar ne Cry ?

 

STIMULATIVNA PRIHRANA

Stimulativna prihrana isto započinje u ovom vremenskom periodu pred uzimljavanje i izvodi se tako što se rjeđi sirup omjera 1:2 ili 1:3 spravlja u korist vode, znači jedan dio šećera i dva ili tri dijela vode, to je samo stimualcija za pčele i maticu da matica položi što više novog legla tako da nam društvo uđe jače u zimu tj sa što više mladih pčela i onda nam je sigurnije prezimljavanje tog pčelinjeg društva. 

Količine tog sirupa se kreću od 1 dcl svako veče ko ima manji broj zajednica ili po 2 dcl svako drugo veče. U ovom periodu kada nema paše  treba biti izuzetno pažljiv da se sirup ne rasipa po košnicama ili pčelinjaku jer možemo izazvati grabež.

Više o stimulativnoj prihrani u prezentaciji profesora mg. Gorana Mrijanića sa predavanja u Brčkom 23.08.2012, gdje će te vidjeti zašto je bitno na vrijeme prihraniti pčele, te koji omjer šećera i sirupa i zašto je bolji, te koliko stimulativna prihrana sa medom, šećerom ili invertovanim šećerom utiče na povećanje legla i ili na skraćenje života pčela ako se u prihrani pojavi famozni HMF (hloramfenikol)...

{phocagallery view=category|categoryid=23|limitstart=0|limitcount=0}

KAS 81

U ovu stimulativnu prihranu kao i prihranu iz nužde dobro je dodati čarobnog napitka kako ga neki zovu a radi se o kombinaciji pitomog pelina, divljeg pelina i borovih izdanaka! Mnogi dodaju još i drugih trava ali ove tri su sasvim dovoljne i mogu Vam reći iz iskustva da ga pčele obožavaju bez obzira na jak miris i dosta gorak okus. 

Ova kombinacija biljaka može se spravljati kuhanjem ili kao alkoholna tinktura ali onda treba malo duže vremena za pripravak iste a i košta skuplje ali ...

Više o KAS-u 81 neki drugi put!