PITANJA POČETNIKA PČELARA   -  STRANA  1, 2, 3, ...

1. 2011/12/15  Nermin K. 

 trenutno početničko pčelarenje
 imam pčelarsku opremu (samostalna izvedba) i nešto društava pčela odlučio sam da pokušam sa selećim pčelarstvom  nalazim se pored Modračkog jezera *******

Pročitaj odgovor >>>

 

2. 15/01/2012 Aleksadar V.
 

Postovani kolega interesuje me posto nemam pravog prirodnog voska, da li mogu u nastavke da stavim prazne okvire a pcele same da izgrade satne osnove? 
pozdrav aca

Pročitaj odgovor >>>

 

3. 2012/1/23 ivan m.
> hej,legendo evo uz tvoj bloog sam proveo cijlo popodne,svaka cast e
> sad me zanimaju paketni rojevi kad krece sezona,kolika je cijena po
> roju,ako bude dobar raspored meni bih trebalo 20-30 rojeva 2.zanimame
> ovo kad stavis maticu u kavez i kad ja dodem kuci i zelim roj
> preseliti u kosnicu jel samo pustim maticu unutra u kosnicu iz kaveza
> ili grijesim...pozdrav p.s ako budes dolazio u gudovac castim te
> picem,ha,ha

Poštovani,
polako sa obećanjima, možda Vas budem koštao pića :) , ko zna? 

Što se tiče matica koje dobijete u kavezu, bez obzira od koga kupovali pčele ili rojeve, ... detaljan odgovor možete pročitati na ovoj stranici pod tačkom 3 i 4 koje sam dopunio u članku jer vidim da je ostalo nejasno u tom dijelu. 
Neka je medno!


4. Aleksa S. 

Jan 22 (1 day ago)

 Video sam na vasem sajtu da pravite sami satne osnove.Interseuje me gde ste kupili presu za pravljenje satnih osnova,jer ste upravu za satne osnove da imaju parafina kada se kupuju u radnjama.Pozdrav i unapred hvala.

Poštovani, 
presu sam nabavio polovnu, nove se mogu kupiti preko Holtermana u Njemačkoj , problem je prevoz i carina a Bogami i cijena. Jesu bolje od ove moje ali su i 3 puta skuplje! 

Medno!
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   

5. Pitanje: Starosna dob pcela u paketnom roju? 02.02.2012

Interesuje me starosna sruktura pcela u paketnim rojevima koje prodajete, pa ako moze da se izjasnite i napisete koju rijec u vezi toga? Unaprijed hvala!

Odgovor:

Poštovani, 

pitanje je vrlo zanimljivo, malo ko razmišlja o tome ali pokušat ću malo objasniti o čemu se tu radi?

Pročitaj odgovor >>>

 


6.    Haris F.        03.03.2012           

Pozdrav prijatelju jedno pitanje ako ne smetam pcelama sa stavio pogacu prije 15 dana  i danas sam posmatro kako pcele lete bilo je malo i vjetra 

pa sam na kosnici primjetio i ovopa me interesuje da li je ovo loše  ili se pcele ciste.

 

 

 Pročisni izlet pčela 

Puno pozdrava iz Visokog.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odgovor:

 

Poštovani, moram ti odmah odgovoriti da zaviriš u košnicu sutra i pogledaš da li ima ovoga po okvirima, ako ima onda je belaj, ovako nije problem.

U slučaju da primjetiš po okvirima ovako da ima izmeta (nemoj ga zamijeniti sa propolisom koji crne boje) onda kupi neko sredstvo protiv nozemoze, pogače recimo sa nozecidom iako sam zagovornik protiv bilo kakve hemije ali to je potrebno uraditi jer možeš izgubiti društvo.
L.P.

7.    B. A.        25.08.2012

 Subject: uzimljavanje

 ===============================================================

 dali je jednom društvu koje je jako dovoljno jedno telo hrane u kojem one zimuju znači punih 10 ramova meda, dali je potrebno staviti još

 ===============================================================

Odgovor:

Poštovani,

ako je društvo jako i nalazi se u 1 LR nastavku onda može da bude malo jer nikada ne znamo kolika će i kakva zima da bude, međutim ako je na dva LR nastavka i gornji je gotovo pun meda onda mogu da zimuju u Sibiru ako su očišćene i od varoe.
Medno i ...
L.P.

 

8. M.M. 27.10.2012 Tuzla 

 Subject: Zalihe meda i uzimljavanje

 ===============================================================

Kao što znate nabavio sam tri društva krajem maja i polako startao. Rojevi koje sam nabavio bili su vještački, komšija mi je dao prvo društvo na pet okvira sa hranom, leglom u sve tri faze i zdravom mladom maticom. Nakon toga mi je na isti način oformio još dva društva.

Društva su se lagano razvijala i jačala. Ja sam ih u početku prehranjivao tj. stimulisao šećernim sirupom al ne u prevelikim količinama nego pomalo.

Sve je išlo ok dok nisam u razgovoru sa komšijom došao do nekih informacija vezanih za Varou i liječenje iste. On mi je preporučio da uzmem Stik lijek (letvice koje se umetnu u košnicu) on lagano i preventivno djeluje. Međutim sa letvicama ili nešto nije bilo uredu ili je bilo pretoplo za takav način tretiranja i u dva slabija društva koja su taman bila u super razvoju u tri dana su mi počele ugibati mlade pčele i to jako brzo. To mi je ta dva društva znatno oslabilo. Kada sam izvadio letvice sve je stalo. To je da vas malo uputim u stanje.

Sad me zanimaju sledeće stvari:


-Da li da tretiram lijekovima za varou u jedanaestom ili 12 mjesecu kada ste vi naveli i kakav je to lijek, jesu li listići koji se potpale (varozin čini me se) ili neki drugi lijek? I ako ja kao laik nisam uspio primijetiti na mladim pčelama ništa što bi ličilo na Varou a i sasvim normalno funkcioniraju.


-Druga stvar. Kako i sami znate bila je jako slaba godina i ova dva slabija društva nisu uspjela skupiti dovoljno hrane ni za sebe, imaju oko dva i po okvira meda i ja sam negdje našao da im hranu treba staviti u sredinu košnice i da su okviri sa hranom jedan uz drugi. Da li im je to dovoljno i da li sam dobro postavio okvire? Ja sam od kraja 7 mjeseca skoro stalno dodavao medne pogačice koje sam kupovao i sada u košnici imaju po pola pogačice. Brinem se da neće imati dovoljno hrane. Da li im mogu pomoći pogačice i da li da im nastavim davati kada pojedu? Da li sam ustvari pravilno postupio?


-Trece, košnice su mi tipa LR, i pravio sam im nešto malo izmijenjenu varijantu Milerove hranilice, tako da mogu pčelama dodavati u prednji dio pogačice direkto na okvire kroz poklopac od mrežice a da ih ne uznemiravam, a u zadnji dio mogu ulijevati sirup u posudicu isto da ih ne uznemiravam. Da li je dovoljno da preko hranilice stavim novine kako bi ih utoplio i da li je to po vama ispravno, jer mi je to komšija savjetovao? I da li treba da im suzim leta, ona su oko 12 cm pomjera?

 

Moj mali pčelinjak se nalazi ispred kuće, imaju solidno hlada i okrenute su jugo.istočno. Ispred samog pčekinjaka sam dodao jednu pojilicu sa galonima, u jedan sam sipao čistu vodu a u drugi sam dodao mali omjer soli. Nadam se da sam do sad ispravno postupao. Eto malo me zanima Vaše mišljenje i savjeti. Da uspio sam prikupiti i malo propolisa pa me to obradovalo. Nadam se da ću iduće godine uspjeti napraviti prvu otopinu.


Vaša stranica je za svaku pohvalu i Vaš rad naravno.

Još jednom Veliko hvala na dosadašnjoj podršci i Vašem vremenu...

Sve najbolje i da kako se kaže, nek je MEDNO ;))....

=============================================================== 

 Odgovor:

Poštovani,

postavili ste dosta pitanja, umjesto da ste kako je šta dolazilo pitali ovako sada je već dosta kasno da se neke stvari isprave ali šta će te, početci su svakome teški i ne treba se razočarati.

Kao prvo, te letvice što si stavljao za varou su inače u evropskim zemljama izbačene iz upotrebe jer su na bazi najvjerovatnije "fluvalinata" koji je isto kao i "Amitraz" kancerogen, znači, dokazano je da izaziva rak (ne pčelama, već onima koji ga koriste kao i onima koji  med konzumiraju jer ta sredstva prelaze iz voska u med i propolis, NAŽALOST), većina pčelara ih koristi zato što su jeftini ali o tome bi itekako trebalo voditi računa, jer kada se izgubi zdravlje teško ga je povratiti, i time ti ne preporučujem da tretiraš pčele, bolje uzmi neko organsko sredstvo na bazi "Timola" , "mravlje" kiseline i "oksalne" kiseline.

 

Da, bio sam zaboravio reći, te letvice koje si stavio ako su pčele uginjavale od nje to se nije smjelo desiti, vjerovatno je doza prejaka i dobro je ako si ih izvadio ODMAH dok se nisu sve pčele potrovale.

 

Međutim, sada je već pokasno za ta sredstva a za oksalnu je prerano, sačekaj polovicu novembra i pripremi oksalnu kiselinu (kada vanjska temperatura bude oko 4-5 stepeni) i kada u košnici ne bude legla.

Pripremu oksalne kiseline imaš na mojoj stranici http://mojepcele.host56.com/1_44_Oksalna-kiselina.html

 

Što se tiče hrane za pčele tu si definitivno podbacio, štedio si na šećeru a godina je bila teška, zalihe su morale biti bar 15-ak kg a ne dva okvira ili 5-6 kg maksimalno koliko je kod tebe, zavisi koliko su napunjeni medom .........!!!???

 

Šta je bilo bilo je, pitaš se naravno šta uraditi sada najbolje???

 

Za prihranu je kasno, pčele se iscrpljuju a i ono što prerade može ukisnuti jer ga sada (otvoreni med) više neće uspjeti poklopiti jer je prekasno.

 

Moguća rješenja:

 

  1. Uzeti meda iz drugih košnica (okvira sa poklopljenim medom) iz rezerve ako su zdrava društva, ovo je sve upitno i vjerovatno to ne možeš obezbjediti i dodati ovim društvima kojima fali!

  2. Spojiti dva društva, izvaditi jednu maticu prije toga i malo pčele poprskati rakijom, vrlo malo, ako ima legla staviti u sredinu košnice a do legla okvire sa polenom i medom, ravnomjerno sa obje strane. Kako su zalihe meda upitne i u takvom društvu sredinom januara dodati OBAVEZNO pogaču i poslije 10-15 dana provjeriti i opet dodati pogaču kada ova bude pri kraju i pratiti pčele sa hranom sve do polovice marta kada im tek onda možete dodati po malo tečne prihrane, prije toga ne...

  3. Ostaviti oba društva sa minimalnim zalihama meda iako to ne preporučujem, izvaditi dio nepotrebnih okvira praznih, i sa strana (pčele i med ostaviti u sredini) postaviti pregradnu dasku i onda stiropor ili neki drugi utopljavajući materijal da ga pčele ne izgrizu i odmah možda i prije nove godine dodati po pogaču, ili čak ostaviti i sada pogaču iako je to mač sa dvije oštrice i nadati se da zima neće biti jaka, uh .... zeznuta situacija...

  4. OBAVEZNO, dobro utopliti IZNAD pokrovne daske, staviti novine u zbjeg a iznad zbjega a ispod krova najbolje staviti stiropor od 2 cm onaj za fasadu malo tvrđi i zaštiti košnice od kiše dobrim poklopcem. Lim uvući u podnjači ako je žičana, ako je puna onda ništa i čak i na lim staviti neki materijal koji ne upija vlagu da se spriječi kondenzacija vlage zimi na limu iako u biti pčelama je bitnija izolacija odozgo iznad nego ispod jer topli vazduh ide gore ali kada se već borite za te pčele da prežive a treba i tako onda pokušajte kao za sebe da to napravite, da ste odradili prihranu na vrijeme u dovoljnim količinama sada ove brige ne bi bilo toliko.

  5. Leto možete suziti na polovicu ali je bitno da visina leta ne bude veća od 8 mm jer se može miš provući i napraviti belaj pčelama što nije nikako dobro, ni za Vas a kamoli za pčele.

  6. Ova Vaša rečenica:"Moj mali pčelinjak se nalazi ispred kuće, imaju solidno hlada", ove riječi solidno nisu dobre, pčele su djeca sunca, bar ja to tako vidim, i uvijek je bolje da su na osunčanom mjestu nego u hladovini, malo hladovine od voća ne škodi ali ako je hlad od kuće to nije dobro jer je to duboka hladovina i najvjerovatnije onda pčele  obole prvo od krečnog legla a kasnije se mogu pojaviti i druge bolesti, što naravno nije nikako dobro.  

  7. Pojilo im sada nije potrebno, sklonite tegle i pripremite ga za ako Bog da proljeća, negdje pred kraj februara ili početkom marta i nemate razloga jednu vodu da pomalo solite a drugu ne, vole one onu slaniju svakako ako imaju izbora da biraju, ove godine im je svaka voda prijala jer je bila velika suša, nažalost.

 Nadam se da će Vam ovaj moj odgovor makar malo pomoći u Vašoj dilemi i slobodno pitajte ubuduće ako nemate odgovor na pitanja koja Vas muče, potražit ćemo jer i ja tražim i učim svakodnevno i opet mogu slobodno reći da gotovo ništa ne znam ali mi je drago da ima i onih među nama koji sve znaju, barem to oni misle Cool .

Medno!

 

*********************************

 

RE:

 

Hvala puno na Vašem vremenu i odgovoru.

 

I sam sam predpostavio da stanje nije baš bajno. Cijelo vrijeme sam ja njih prehranjivao, mislim da sam i šećera oko 10 kg u sirupu dao. Pa sam kada je lipa prošla dodavao pogačice, ali eto jednostavno nemaju dovoljno zalihe u medu. Ima zatvorenog meda ali i otvorenog.


Što se tiče rješenja za ovu moju situaciju čini mi se da je najbolji odgovor pod 2 (spajanje ova dva slaba društva), samo me u tom slučaju brine kako će reagirati pčele iz jednog društva na one iz drugog, i hoće li ove koje dodam napadati maticu. Ako to činim znači da moram maticu iz društva koje dodajem eliminisati? Da li sve pčele moram poprskati rakijom (tj.iz oba društva) i da li bi to bilo najbolje uraditi sa raspšivačem (kao onaj za stakla ili slično)? Utopljavanje ću svakako odraditi kako ste mi rekli i mislim da je leto propisanog otvora (nije preko 8mm i ako ću provjeriti).


Kada je upitanju odgovor pod tri, možda bi i moglo uspjeti ali mi je jedno društvo koje je bilo najviše oštećeno od letvica zaista slabo, i brojno i sa hranom. Kada bi bilo najbolje da to odradim, da sačekam da ova kiša prođe i bude malo topliji dan?


Nov sam u ovome, pa su možda neka pitanja smiješna i banalna al što ću. Stalo mi je da ih zbrinem i da ih pripremim za iduću godinu.

 

Hvala puno na pomoći... Pozdrav

 

*********************************

 ODGOVOR:

Ma nema na čemu, da ponovimo još jednom, kako imate jedno društvo dosta oslabljeno onda je najbolje njegovu maticu oduzeti i spojiti sa jakim ili jačim društvom, prije toga ih je potrebno ovlaš samo malo prsnuti kojom kapi rakije, sirćeta ili kakvog mirisnog čaja od nane, metvice ili sl.

Obavezno se dodaje slabije društvo jačem tj, njegove pčele ili okviri se prenose (tog slabijeg društva) a nikako obratno.

Spojiti dva društva možete i na drugi način, posebno ako se plašite da se pčele ne poubijaju između i to tako što će te pronaći maticu iz slabijeg društva i komplet nastavak postaviti preko lista novine na jako društvo kome ste prethodno skinuli pokrovnu dasku i postavili list novine preko okvira, sačekati par dana i onda skloniti gornji nastavak, očistiti ostatke novine i taj nastavak ako je prazan možete skoloniti ili ga podbaciti ispod nastavka jakog društva naročito ako u njemu ima i rezervnog meda i polena.  

Znači, gore dolazi nastavak sa pčelama i leglom ako ga ima u sredinu nastavka a do njega okviri sa medom i polenom.

Dobro utopliti i polovinom januara dodati pogaču, evo na slici  kako sam ja to uradio kada mi je društvo ostalo bez dovoljno hrane u januaru koje sam ustanovio prilikom pregleda društva.

Naravno, za te radnje sačekajte koji malo sunčaniji dan, ne mora temperatura biti nešto visoka, vjerovatno ni da nema ni legla u tom slabijem društvu a jakom društvu  ionako samo treba na brzinu skloniti pokrovnu dasku (tj zbjeg kako ga neko voli zvati) i postaviti list novinskog papira i samo dodati nastavak sa pčelama kojima smo prethodno izvadili maticu, ne treba ništa prskati, spajanje društava prolazi uvijek BEZ PROBLEMA ako tako odradite. 

Naravno, način da ih poprskate nekim mirisom i spojite je daleko brži ali i malo rizičniji iako u ovom periodu ne bi bilo borbe između pčela jer je zima na vratima... Sealed

L.P.

 

9. Pitanje:

21.12.2012 u 10:00

postovanje.ja sam pocetnik sa pcelama imam 6 drustava zanima me jesam li pogrijesio kod zazimljavanja drustava u novembru kad sam ih tretiro sa oksalnom dodo sam u svako po jednu pogacu i stavio sam preko pogace i ramova 3 lista od avaza pa onda hranilicu il sam trebo ispod poklopca stavit ta 3 papira jel smeta sto sam stavio listove preko ramova i pogace.hvala

---------------------------------------------------

Odgovor:

Poštovani,
ako su društva sa zalihama meda od 10-15 kg po košnici trenutno vam ne treba pogača. Pogača se daje polovicom januara ili početkom februara a sada jedino ako baš društvo nema hrane jer ona iscrpljuje pčele!
Što se tiče utopljavanja košnice malo je tri lista novine, slobodno satvite komplet dvoje novine ili komad stiropora u zbjeg pokrovnu dasku ili kako j evće zoveš, znači ispod krova ali ne direktno na okvire!

Više o pitanjimu koje ste postavili možete pronaći na stranici >>> Zazimljavanje pčela <<<
L.P.

------------------------------------------------------

10. Pitanje:

2013/1/15 Contact Form / vedran < This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. >:
> Full Name: vedran
> Subject:
>
> ===============================================================
>
> na koji način je najlakše izliti satne osnove pomoću metalne ručne prese. PS nabavio sam presu ali nisam probao izlijevanje, bojim se da ne dođe do prijanjanja voska za ploče. pročitao sam da je za to dobra kombinacija špirit, voda i med. hval na pomoći.
>
> ===============================================================

 Odgovor:

Poštovani, da li ste pročitali ovaj tekst sa ove  web stranice?

Tu sam opisao postupak kako ja radim, doduše, nisam koristio špirit ali sam čuo da neko i to uzima!
L.P.


P.S. Ne plašite se eksperimentisanja, morate malo vježbati počev od temperature voska, prese, kao i pravog omjera sredstva za podmazivanje tj hladjenje prese. Ako se vosak zalijepi onda je najlakše vrelom vodom ga isprati ili polako drvenom čačkalicom ili plastičnim nožićem očistiti i najmanji komadić voska ako je ostao izmedju ćelija jer će naredna satna osnova baš da se na tom mjestu zalijepi i onda morate ponoviti postupak ispočetka. U svakom slučaju niko se nije naučen rodio, samo radite i znajte da ste na dobrom putu prema zdravim pčelama, čistom pčelinjem vosku bez parafina i ostalih otrova...

 

11. Pitanje:

 Full Name: M.Ibelj...
IP: 188.180.98.84
E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Subject: Ram sa sacem

===============================================================

Dobar dan,

Da li mozete mi reci gdje bi mogaonaci okvire sa gotovim sacem za kupiti i koliko bi kostalo po komadu, posto sam ja pocetnik i imam 3 kosnice ali nemam dodatnih ramova sa sacem za zamjenu ili dopunu hranom...

Hvala vam

===============================================================

 Odgovor:

Poštovani,

moj Vam je savjet ne uzimajte takve okvire čak i da Vam ih neko pokloni! Rezervni okviri se dobiju tako što uzmete nove okvire po       otprilike 0,30 € komad, skujete iste i uvučete žicu, kupite 1 ili 2 kg voska tj satnih osnova i utopite u iste.

Pčele sada u proljeće, polovinom marta i kasnije vrlo rado takve okvire izgrađuju i morate ih dodati htjeli ne htjeli jer gubite vosak ako to ne uradite i potičete pčele na prirodno rojenje što nije baš dobro jer time gubite prinose u medu. Dobijete 1 ili 2 roja u koja morate ulagati rad i novac umjesto da dobijete 20, 30 ili više kilograma meda pa da onda Vi razrojite košnicu kada Vama odgovara a ne da jurite roj po drveću...

Način kako se to radi potražite na internetu (skivanje okvira, ožičavanje i uvlačenje satne osnove), ako ne nađete ponovo me kontaktirajte, uglavnom, NE KUPUJTE takve okvire jer vrlo lako možete izgubiti i te tri ili tristo zajednica sa izgrađenim okvirima a ako se želite baviti pčelarstvom jedanput će te svejedno morati naučiti kako se to radi. 

L.P.

12. Pitanje upućeno preko PIK-a  

08.02.2013 u 20:09
Miralem .

Artikal: Pčele, mlade matice, paketni rojevi na vagu težine 1 kg, paketni rojevi na LR i Farrar okvirima, košnice sa pčelama, pčelinja matica, izrada satnih osnova!

Pozdrav
Vidim da ste stvarno dobar majstor u svome poslu pa bi vas upitao da li bi dali koji koristan besplatni savjet..? :) Imam dvije kosnice od proslog proljeca, jedan roj sam stresao sa drveta dok sam drugi dobio od prijatelja(obje kosnice sa po samo jedan sanduk). Neznam jos uvijek mnogo o pčelama pa se edukujem na svakakve načine. Prije par dana sam kada je bilo toplije otvarao poklopac da provjerim malo stanje. Jedno drustvo mi djeluje jako dobro jer djeluje da ih ima jako mnogo i svi su okvirovi prekriveni pčelama dok u drugom ih ima slabije i skoncentrisani su u jednom dijelu. dodao sam jacem roju jos jednu pogacu jer su prvu vec bili gotov domakli dok u manjoj nisu mnogo pojeli, i kada bi bilo preporučljivo da dodam sledeci nastavak sa okvirovima koje sam vec spremio ( sa postavljenim satnim osnovama).?
lijep pozdrav

 

===============================================================

 

 Odgovor:

Poštovani,

hvala na lijepim riječima, Vi izgleda  znate onu izreku:"Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara", međutim, vjerujte nema potrebe za tim, kao što možete da vidite na mojim sajtovima

koje lično sam uređujem koliko stignem i da postoji dosta raznih pitanja na koja sam svima pokušao dati kako Vi rekoste "besplatan" savjet, nije problem nikakav, samo pitajte!

Koliko sam razumio pitanje je :"Kada bi dodali nastavak sa satnim osnovama tim društvima"? Najjednostavniji odgovor je kada društvo zauzme  bar 9 okvira i dobro popuni sa pčelama, tada se dodaje nastavak sa satnim osnovama, međutim, SADA NIJE VRIJEME, ne smijete to raditi bar do polovice marta, naročito ako su sve satne osnove.

Kada kažem bar do polovice marta onda mislim kada se vrijeme ustali, temperatura noćna  da ne pada ispod 7-8 stepeni, dnevne temperature bar oko 18-22 stepena celzijusa a i tada će te taj nastavak sa satnim osnovama dodati ispod postojećeg nastavka sa pčelama s time da izvadite jedno 2 rama sa dosta poklopljenog legla i stavite u sredinu tog nastavka, gore skupite leglo u sredinu i do legla, znači, između legla i okvira sa polenom ili peludom dodate po jednu sa svake strane satnu osnovu.

Onom društvu koje je slabije sačekajte još 7-10 dana dok i ono ne dostigne snagu kao prvo društvo pa onda i njemu isto možete dodati tako nastavak sa satnim osnovama, znači ispod starog sanduka, NIKAKO iznad, jer možete zahladiti leglo pčela i tako izazvati zastoj ili čak uginuće dijela legla ili izazivanje bolesti zbog prehlade.

Stari nastavak sa pčelama MORA biti gore gdje je toplije i dok društvo ne izgradi te dvije satne osnove i matica ih ne zaliježe ne dirate ništa osim što trebate kontrolisati zalihe hrane i stimulisati maticu pogačom, šećernim sirupom u manjim porcijama (govorim za polovicu marta) ne prije...

Što se tiče potrošnje hrane to je normalno da neka društva troše više pogače a neka manje, pogotovo ako nemaju jake zalihe meda, ako niste sigurni koliko imaju zaliha dodajte im pogače jer meda sigurno nemate i neka imaju makar dovoljno pogače jer ako je sada nestane a možda nemaju ni meda, vrlo lako mogu uginuti od gladi, čak i za 1 dan. One se griju medom, bez njega su gotove, kada meda nema mogu i pogače koje su inače i nužno zlo ali većina ih pčelara koristi...

L.P.

============================================================== 

13. Pitanje:

11-02-2013 godine 

A.P.

Postovani,s obzirom da sta god da ukucam u pretrazivac vezano za pcelasrtvo u BiH prvo sto mi izbaci je vase ime,a detaljno procitani teksotvi i pregledani klipovi na vasem sajtu mi daju za pravo da zakljucim da ste strucnjak ali prije svega veliki ljubitelj pcela! Naime,imam 23 god,zivim u Doboju,i vec duze vrijeme razmisljam da se pocnem baviti pcelarstvom,do sada nemam nikakvog iskustva,imam veliku zelju i dobru lokaciju,na 5 min od grada,u vocnjaku,okruzenu bagremovom sumom. Interesuje me,vasa preporuka,sta i kako za pocetak,jer imam ambiciju da jednog dana od toga napravim mozda i biznis ali o tom' po tom'! Dakle,ako uspijete odvojiti vremena da mi odgovorite i napisete sta bi vi da ste na mom mjestu i iz vaseg ugla da li se pcelarstvom moze baviti kao poslom? Lijep pozdrav!

 Odgovor:

Poštovani,

hvala na komplimentima a posebno za ono "Stručnjak", međutim ja sam daleko od stručnjaka, ja prije svega volim pčele a poslije dolazi sve ostalo a nažalost "Stručnjaci" razno razni u pčelarastvu pišu pčelarsku literaturu, drže pčelarska predavanja ili na drugi način uzimaju pare od pčelara a poneki od njih nemaju ni pola košnice kod pčela, eh, za mene su oni stručnjaci a ne sami pčelari koji se bore kako za opsatanak pčela tako i za svoju egzistenciju.

Međutim, da te kao mladog budućeg pčelara i ako Bog da kolegu ne opterećujem time pokušat ću odgovoriti na Vaše pitanje nadam se što jasnije. Kao prvo svidjelo mi se Vaše rezonovanje kada kažete:"Imam veliku želju i dobru lokaciju"! Ja mislim da se tu nema šta više dodati niti reći, bilo ko bi rekao nešto protiv toga nije dobronamjeran, sve je rečeno uz jedan jedini uslov a to je da niste ALERGIČNI na pčelinji ubod a smatram da to znate jer ako niste sigurni prije bilo čega morate to provjeriti.

Ako pretpostavimo da niste alergični onda ne propuštajte ovu godinu već bez obzira na godine koliko god mislili da ste mladi Vi ste u zaostatku. Sada kada ovo govorim može Vam se učini čudnim, međutim, ako stvarno zavolite pčele i uđete u njihov svijet, nekima na nažalost ali većini na radost, nema povratka od njih dok čovjek živi a uz njih godine prolaze mnogo brže, možda zato i pčelari u pravilu duže žive jer družeći se uz pčele zaborave na svoje godine Cool

Za početak bih savjetovao ako finansije dozvoljavaju nabavku do pet novih košnica za pčele. Namjerno nisam rekao koji tip, to Vi odlučujete jer svaka košnica sa kojom sam pčelario u jednom je dobra u drugom baš i nije i ja čitavo vrijeme svog pčelarenja tragam za idealnom košnicom, podnjačom, okvirima kao i ostalim dijelovima košnice jer mislim da smo još daleko od idealne košnice.

Naša stvarnost na ovim prostorima BiH je da LR košnica preovlađuje, pa posle Farrar itd. a za LR košnicu ima dosta dijelova i jaka je ponuda pa ako nemate svoju mašinu onda nemate mnogo izbora oko košnice. Kako rekoh, nabavka do pet novih košnica i to nekorištenih a posle nabavka u aprilu paketnih rojeva koje možete naseliti u koju god košnicu hoćete a sa paketnim rojem je najmanja mogućnost prenosa zaraznih bolesti. 

Ovo vrijeme do aprila iskoristiti za pripremu košnica, čitanje i što više čitanja pčelarske literature a posebno pčelarskih DVD-ova kojih ima stvarno dobrih i poučnih a ima i onih ne baš korisnih, ako me razumijete.

Da li se od pčelarstva može živjeti, pa, kao i od svakog čestitog posla vezanog za poljoprivredu i vremenske prilike moram priznati da nije baš ekstra profitabilno ali da se ima koristi, ima se, svako ko kaže da nema koristi da ne kažem da laže, pa ko bi sa njima radio. Za početnike je teško što treba dosta početnih ulaganja i bar 2-3 godine dok se novac ne počne vraćati ali prostora ima za poštene pčelare i spremne na rad sa pčelama.

Ako kao početnik razmišljate odmah o nekom spektakularnom početku i nabavci 20-30 ili više društava to Vam ne preporučujem barem za dvije ili tri godine, maksimalno do deset društava prve godine pa kada uđete u "štos", nađete i pokojeg Vašeg kupca i udružite se udruženje pčelara i onda idete bez problema skok sa pet ili deset košnica na stotinu komada, nije neki problem, posebno kada ste mladi i ako Vam je to osnovno zanimanje onda imate svo vrijeme za njih. 

Takođe bez obzira na Vašu želju za pčelarenjem a posebno ako se namjeravate baviti time profesionalno, morate razmisliti o seljenju pčela jer stacionarno pčelarenje je daleko manje profitabilno ali o tome se možete raspitati u Vašem udruženju i vidjeti gdje drugi voze, kako prolaze i pomalo krasti znanje, ja drugi odgovor ne znam.

U svakom slučaju samo hrabro, nabavite košnice i krenite sa pčelarenjem, ukoliko Vam se ne svidi u šta sumnjam, možete iste košnice prodati i iduće godine ili čak i iste ali o tome ne treba uopšte na takav način razmišljati posebno kada od pčela "ukradete" prvi med za koji znate da nije od šećera i da nije otrovima tretiran te udahnete miris iz košnice kojemu nijedan parfem na svijetu nije ravan.

Neka je sretno i Medno!

 

 

14. Pitanje:

 

 Fri, Jul 6, 2012 at 8:06 AM

Postovani. Moje ime je Mladen Ignjatovic,iz Negotina sam. Zelim da pocnem da se bavim pcelarstvom. Ponekad pomazem prijatelju oko pcelinjaka,ali je i on skoro nasledio te pet kosnice i nezna mnogo o pcelarenju niti planira da se ozbiljnije time bavi. Hteo sam da vas pitam kada je pravo doba godine da se kupe kosnice i da li je kasno sada u julu mesecu da se pocne sa pcelarenjem? Hteo bih da kupim svoje kosnice,za pocetak dve tri dok ne udjem u stos. Unapred hvala na odgovoru. pozdrav

Odgovor:

Hajrudin Zivcic < This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. >
7/10/12

 

Poštovani,
evo tek jutros sam stigao sa godišnjeg, što se tiče početka pčelarenja sa starim društvima tj košnicama nikad nije kasno mada je bolje iste kupiti u martu kada uspješno prezime jer ovako rizik je Vaš a i sada je vrijeme za tretiranje i morate misliti na zimnicu a sve je to trošak.
L.P.

==================================================

15. Pitanje:

Pitanje koje mi je pristiglo preko PIK-a vezano za prodaju pčela glasi:

 

"Koliko košta jedan roj pčela" i moj odgovor je bio na ovakvo pitanje ** KM, ubrzo je uslijedilo novo podpitanje:

"Jesu li mlade ili stare pčele?"

Odgovor:

Poštovani,
pčele držim već 20 godina i ako bih Vam rekao da me malo toga može iznenaditi možda mi ne bi vjerovali, ali vjerujte da ovakvo pitanje nisam čuo do sada. Morat ću ga uvrstiti na svojoj stranici http://prodajapcela.comeze.com/pocetnicka-pitanja (kao šta sam i uradio)
Hvala Vam na upitu!
Odgovorit ću dok dođem malo sebi, možda ću morati konsultovati i svoje starije kolege pčelare, nadam se da ne zamjerite!
L.P.

P.S. Ovo je za vas koji čitate- Očigledno nije pročitao na linku na koji sam ga uputio "Početnička pitanja" jer je nastavio dalje sa još zanimljivijim pitanjem!!!

Zatim je uslijedilo sljedeće podpitanje:

"fino ste to sve rekli ali sam vas pitao sledece ako mi sad prodajete pcele (misli na april mjesec) onda mi prodajete stare pcele koje imaju med sa sobom i to su stare pcele i od njih je za ocekivat da se roje a ako mi prodajete roj u maju to je mladi roj i nema ni meda a kad ce one mi donijet prihod i roj mozda me sad skontas hvala"

Odgovor:

Poštovani, 
nažalost moram Vas ispraviti, rojenje pčela zavisi isključivo od jačine društva i starosti matice a ne starosti pčela kako Vi mislite ali to je Vaše pravo zar ne?

Ja sam u svom oglasu napisao da je za bilo koju kupovinu važno znati kada se i šta kupuje, očito to niste ni pogledali i na Vaše pitanje za pčele sam Vam rekao cijenu od ** KM. 

Ta cijena je za rojeve u junu ali pošto niste pitali kada hoćete tako sam Vam i odgovorio jer uvijek govorim važno je da znate kada šta hoćete i koliko a ne otprilike, jer na otprilike pitanja onda ja moram smišljati i otprilike odgovore.

Dobro se skontajte šta hoćete i kada to hoćete, rojevi mogu biti na vagu od 0,5 kg pa do 3 kg, mogu biti na okvirima od 3 okvira pa do 10 i td, većina ovih što prodaje rojeve koristi takvu situaciju i prodaju rojeve otprilike, hvataju ih na grani kobajagi i niko to ne vaga, može biti od 800 grama do 2 kg i kao njima je to isto ali je bitno da naivni kupci progutaju priču o jeftinim pčelama.

Nemam više snage, hvala Vam na vašem upitu i sretnu kupovinu Vam želim mladih pčela.
L.P.

16. Pitanje: 26.02.2013

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Subject: pčelarstvo

 ===============================================================

Zdravo,
Ja bi se počeo bavit pčelarstvom,pa vidim, da se da kupiti sve kod vas.Zanimam se za kupovinu 3 LR košnice in naravno rojeve pčela.Mislio sam počet sa pčelarstvom krajem juna.Tako mi je jedan predložio i da jih hranim do kraj septembra.Sta vi kažete?Koja vam je cjena?hvala.
===============================================================

Odgovor:

Poštovani,
ukoliko ste u mogućnosti kupiti zdrave pčele i u startu proći malo skuplje a koje će Vam se kasnije brzo vratiti, onda ne slušajte savjete da počinjete krajem juna, jeste da su tada pčele najjeftinije ali od njih tada osim mnogo rada i ulaganja nećete imati ništa.
To je vrijeme kada se već pčele počinju tretirati protiv varoe (juli mjesec) i počinje prihrana pčela za zimu a Vi tek tada da počnete.
Nema mi logike, uostalom na Vama je. 
L.P.

Podpitanje:

Zdravo,
hvala vam na brzim odgovorima.
Početnik sam u pčelarstvu i čitam več mjesec dana na interentu sve o tome. Za početnika su najbolje američke internetne stranice,pošto naše nemaju nekih dobrih opisanih početnih koraka oko toga. naprimer kako staviti paketni roj u košnicu, čitajuči naše pageove skoro sam sve i opustio (izludio sa različitim imenima)
Pa sta je bolje da kupim paketni roj ili pčele več na ramu.Kako se transportuje kad su pčele na ramu?
Čovek, koji me je zapalio za pčelarsvo dao mi je savjet, da počnem krajem juna i ranim jih do 15.9 i onda je to spemito za sledeču sezonu. 
Vjerujem, da ovu godinu neču dobiti meda al sledeču valjda če biti jedna tegla. Ja prije maja ne mogu početi, znači 2.maj je prvi rok koji mi odgovara.
U maju sam mislo kupiti košnice, da spemim ramove i da sve lepo ofarbam i kad imam sve to onda po roj. 
Ako vas razumem, kod vas je sve u kompletu od 01.05-19.05.2013 ................... 1** - 2** KM Što je razlika u ** eur?
Moj savetnik :) mi je predložio dva plodišta, šta vi kažete?
Ako sam vas razumeo kod vas ako kupim košnice biče več ove godine meda, a ako idem mojim starim putem onda hranim i lečim i tek na drugu godinu biče meda?
Jel bolje početi sa dve košnice ili sa tri? nakupit če se troškova na početku:) tretirati protiv varoe - o tome još moram da čitam
Hvala.

Odgovor:

Ma nema na čemu, slobodno pitajte šta Vas zanima, znam ja kada sam počinjao nije bilo ni interneta niti ikoga da čovjek pita, svi su krili znanje kao zmija noge.
što se tiče naseljavanja paketnih rojeva to nema ništa lakše u pčelarstvu, uzima se matica koja je zatvorena u kavezu i postavi u košnici između dva okvira pri vrhu ramova. Otvor na kavezu matice se zatvori šećernom pogačom, Pčele se istresu iz kutije, ako je paketni roj na vagu, i to se poklopi ili se jednostavno otvori kutija  i postavi na okvire na taj nastavak a drugi se doda prazan i sve se poklopi i ne dira do sutradan kada se vadi kutija i skida prazni nastavak i radi se dalje što treba sa pčelama.
Što se tiče ovoga što ste pitali, citiram: "Ako vas razumem, kod vas je sve u kompletu od 
01.05-19.05.2013 ................... 1** - 2** KM Što je razlika u **eur? Nije razlika ** € nego ** KM, pa razlika je u jačini društva, jače društvo može donijeti više meda, slabije manje, zašto je razlika u kravama, pa jedna je veća, deblja, daje više mlijeka a druga slabija, tako je i kod pčela, samo što to niko ne vidi od košnice u kojoj su pčele pa lete i iz one ofarbane i neofarbane, sređene ili nesređene kao da one donose med, na košnice mislim, mnogi misle da drvene košnice donose med a ne pčele ali se varaju, pčela donosi med a ne sanduk i zato je ta razlika, manje para manje muzike kao i u svemu.

L.P.

P.S. Mijenjajte savjetnika!

17. Pitanje: 25.02.2013 E. K. Sarajevo

Prije svega da vas pozdravim i čestitam na ovako lijepom pčelinjaku .Zanima me koliko košta jedan roj na lr nastavcima i do kada se mogu naručiti ili rezervisati Ja sam iz Sarajeva
Lijep pozdrav

Odgovor:

Poštovani,
kao prvo hvala na lijepim komentarima!

Što se tiče rojeva malo mi je nejasno pitanje, da li želite roj na vagu, samo pčele i matica ili rojeve na LR okvirima? Ako su u pitanju rojevi na LR okvirima onda imate izbor roj na 5 okvira standardni ili na 10 okvira? Isporuka bi mogla biti od 28 aprila pa nadalje iako mi je i tu pomalo tijesno, dosta ima narudžbi! Razmislite pa javite ili pitajte šta Vas zanima, slobodno, bez ikakve obaveze!
L.P.

Podpitanje:

Zanimaju me  rojevi na vagu koliko kostaju ?
Isto tako me zanima koliko kosta  5 lr ramova sa pcelama ,maticom i leglom?

Odgovor:

Poštovani,
cijene svih rojeva kao i košnica zavise od vremena isporuke!

Paketni roj težine 1 kg (samo pčele se vagaju bez kutije) i sa maticom u kavezu košta:

od 25.06-31.07.2013  .................. ** KM
od 20.05-24.06.2013 ................... ** KM
od 01.05-19.05.2013 ................... ** KM
od 15.04-31.04.2013 ................... ** KM

Dodatnih 100 grama pčela u aprilu košta * KM u maju, junu i julu po * KM! Znači može se praviti roj težine koji odgovara kupcu. Ako bih Vam rekao da imam poručenih rojeva po 3 kg ne znam da li biste vjerovali ali to nije važno.

Paketni rojevi na 5 LR okvira se sastoje od 3 okvira sa leglom, jedan sa hranom i polenom i drugi što više slobodan za maticu da može zalijegati jaja. Uzimaju se sve pčele sa tih ramova a matica se pronalazi i posebno pakuje u kavez radi transporta i sigurnosti a i da se vidi da je živa i da je sa njom sve u redu.

Cijene rojeva na 5 LR okvira su sljedeće:

od 25.06-31.07.2013  .................. ** KM
od 20.05-24.06.2013 ................... ** KM
od 01.05-19.05.2013 ................... ** KM
od 15.04-31.04.2013 ................... ** KM

Svi rojevi se pakuju u transportne kartonske kutije koje se ne vraćaju, na pčelinjak se ništa od tuđe opreme ne donosi.

Cijene komplet plodišta sa 10 LR okvira se mogu dobiti za 1**-1** KM u zavisnosti od jačine društva, isto tako imam u ponudi komplet LR košnicu (podnjača, plodište, zbjeg i poklopac), po cijeni od 1**- ***KM!

Ako se zapitate zašto su cijene ovakve rojeva i komplet košnica mora Vam biti jasna sljedeća stvar, cijenu košnice određuje jačina društva, zaliha meda i polena a ne drvo tj košnica, ono je u svemu najjeftinije.

Ako kupujete košnicu komplet kod bilo koga, u njoj može biti svega a najmanje pčela koje Vama trebaju jer kada se košnica prodaje prodavač nema obavezu da Vam isporuči legla na toliko okvira i zaliha meda i polena već kako bude.

Zato se na internetu može pronaći svakakvih ponuda i kupcu je vrlo teško da se odluči ali opet ko želi minimalno da uloži smatram da ne bi trebao da ima i nekih očekivanja od toga.
Medno!
L.P.

18. Pitanje: 24.02.2013

Full Name: v. aleksadar

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Subject: pitanje

===============================================================

Zdravo majstore! Samo da te pitam za oksalnu da li je stetna za pcele? I da li je rucna hoblerica potrebna za samoizgradnu kosnica ili stacionirana hoblerica? pozdrav

===============================================================

Odgovor:

Poštovani kolega,
što se tiče oksalne naravno da je štetna ali ono što se mora učiniti je da se spasu pčele pa ako i bude koja pčela podlegla manja je šteta nego da nam sve pčele varoa uništi. Štetna su sva sredstva, ne može nešto biti otrov samo za varou a ne i za pčelu. Ne vjerujem ja ni jednom proizvođaču lijekova niti za pčele a isto tako i za ljude Cry 

Što se tiče hoblarice lijepo je imati stabilnu ali to nije nešto neophodno ako se uzima brodski pod koji je već obrađen na debljinu, bitno je samo imati dobar cekular i to je 95% alata, ali ukoliko namjeravate daske da tanjite i tako to onda nema govora o tome bez hoblarice! (Ovo drugo pitanje je više trebalo biti na OVOM SAJTU ali kako je zajedno došlo tako mu se mjesto u odgovorima pronašlo na ovom mjestu)

Sretno i pazite prstiće i naravno MEDNO!

 

19. Pitanje: 26.02.2013

Full Name: Hasan D*********
E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Subject:

===============================================================

Poštovani Hajrudine ja ti sa ovim meilovima neznam pa nisam siguran hoćeteli to dobiti.Ja Vaš način pčelarenja učim,al mi je za oko zapeo taj ručna presa za izradu osnova od vlastitog voska.Da budi ljuda pa mi odgovori gde se to može kupiti ili bar samo one ploče i po kojoj ceni ako je moguće zna ti selam iz cazinske kraine.

===============================================================

Odgovor:

Poštovani kolega,
dobro si to ovo poslao, ništa se ne brini.

Eh, što se tiče ručnih presa to je vjeruj mnogim pčelarima prijeko potrebno ali oni uzimaju svašta drugo a to izbjegavaju i onda pčelama trpaju parafin i ostale otrove kroz kupovne satne osnove ali, šta će te.

Presa metalna se može kupiti kod naših susjeda, proizvode je tamo a ove orginalne Njemačke što su kod mene nema više u prodaji novih osim negdje neka polovna ako ko slučajno zaprodaje.


Međutim, ukoliko želite kupiti orginalne prese jedino Vam preostaje pratiti sajtove koji se bave prodajom polovne robe i čekati kada neko zaprodaje.

Ja sam nabavio silikonsku, jeste skupa ali je bolja od metalne bar nekoliko puta i skuplja naravno 6 puta!
L.P.

Podpitanje -odgovor:

Subject: Hvala za odgovor

===============================================================

Poštovana ljudino hvala ti za odgovor tražiću i pratiti putem ove kutije.Ja sam u pčelarstvu mlad,iskustvo stičem gledajući Vaše priloge na you Tube.Osnove su ponekad takve da pčela ih neprima,a naš vosak znate kako već ide.I da se nađe bilo šta valjalo bi.Hvala Vam zdrao i medno Vam želim ljeto.

===============================================================

Odgovor:

Ma nema na čemu, samo polako i bit će to dobro, niko se nije naučen rodio a i ako pogriješite nije smak svijeta, i ja pogriješim čak i poslije dvadeset godina i to me opet ispravi da vidim gdje griješim i opomene da sam negdje pogriješio!
Medno!

20. Pitanje: postavljeno preko PIK-a 01.03.2013 u 19:30 

dali je malo tri rama pčela u jednom nastavku hvala

Odgovor:

Poštovani,

zašto ovako šturo pitanje? Mrzi Vas da pišete... ali ipak ću odgovoriti iako ne volim da nagađam!
Hm, ako pitate sada (01.03.2013) onda je svakako malo, to je slabo društvo a zbog čega je slabo može biti više razloga ali dok se ne pogleda ne može se na daljinu o tome govoriti.
Ako bi Vaše sljedeće pitanje bilo šta uraditi sa njim opet treba vidjeti da nije bolesno od kakve zarazne bolesti a ako nije onda se može pronaći matica i ukloniti, te onda spojiti sa drugim jačim društvom ili ako je ostao  ali broj društava a ne želite da smanjujete broj pčelinjih zajednica imate mogućnost da ga dobro utoplite, pregledate zalihe meda i ako nema bar 10 kg meda da dopunite okvir, dva ili tri meda i to poklopljenog (možete oduzeti od drugih društava ako imaju viška a njima dodati pogaču) ili ako i to nema onda da stavite pogaču na to društvo na satonoše direktno i to pogaču od 2-3 kg napravljenu ručno sa mljevenim šećerom, medom i  polenom ili dodati kupovnu pogaču ali to je najgora varijanta.
Vidite koliko je naoko Vaše jednostavno pitanje i komplikovano i šta se sve još može dodati i napisati ne smijem ni da pomislim ali nadam se makar i{jcomments on} djelomično da ste pronašli odgovor iz gore napisanog.
L.P.